Over Fred

Fred Butter, geboren te Purmerend in 1957, is door de Nederlandse Toonkunstenaarsbond onderscheiden met DE GOUDEN NOTENKRAKER.

Na zijn opleiding op de Nel Roos Balletacademie en de Academie voor Kleinkunst had hij in 1980 zijn debuut bij theatergroep “Mooi Hard”.
 

Theater:

Daarna volgden van 1981 tot 1985 rollen in de musicals “AMERIKA AMERIKA” en “EVENAAR” van Jos Brink.

Fred Butter vertrok in 1986 naar Hamburg om daar internationaal door te breken met de rol van Rum Tum Tugger in de musical “CATS”, welke hij meer dan duizend keer zou doen. In 1987 werd Fred gevraagd diezelfde rol in Amsterdam te komen spelen, toen theater Carré haar eeuwfeest vierde met een eigen productie van deze musical. In 1988 koos hij voor de musical “BARNUM”, waarin hij zich ook als acrobaat manifesteerde. Daarna vertolkte hij twee seizoenen in de succesvolle musical “SWEET CHARITY”, de hoofdrol van “Oscar”, de tegenspeler van Simone Kleinsma.

In 1991 formeerde Fred, met zichzelf als vocale spil, zijn eigen groep “STEAMHEAT”, waarmee hij in het land en op televisie in het programma “WEDDEN DAT” en “EEN VAN DE ACHT” vele keren optrad.
Een jaar later, in 1992, keerde hij terug in Carré, als de kat Rum Tum Tugger, toen daar voor de derde keer een reeks voorstellingen van “CATS” werd gespeeld.

In het theaterseizoen 1995/1996 speelde hij naast Jacco van Renesse de hoofdrol in de musical “LA CAGE AUX FOLLES”
En in het seizoen 1996/1997 vertolkte hij al tappend en zingend de hoofdrol in de musical “SINGIN’ IN THE RAIN”, als de Nederlandse Gene Kelly.
In het seizoen 1997/1998 is hij in de musical “LARRY, THIS FUNNY WORLD”, de beroemde musical-componist Richard Rodgers.
Het seizoen daarop was hij te zien in het blijspel “Op Blote Voeten In Het Park”.

In 2000 was Fred te zien in een solo-programma t.b.v. “de Zonnebloem”. Hiermee deed hij, samen met een vier-tallig ensemble, 80 theaters aan.
In het seizoen 2001/2002 speelde Fred, naast Janke Dekker, OSCAR/NESTOR, de mannelijke hoofdrol (dubbelrol) in de musical “Irma la Douce”.
Van 2003 t/m 2006 was Fred te zien in een hoofdrol in de Hit-Musical Mamma Mia!, waar hij meer dan 700 één van de vaders speelde.
In 2007 t/m 2009 speelde hij de rol van Korchak, in de Disney Musical Tarzan, waarna hij in het seizoen 2010/2011 te zien was als Reinhard Kleinhart in de musical Urinetown.
In 2012/2013 is hij weer gevraagd voor een hoofdrol in de voorstelling van de Zonnebloem ‘Katarina Ballerina’
En van 2013 t/m 2016 speelde hij de rol van Baloe de Beer in de familiemusical Jungle Book en aansluitend was hij te zien als Frollo in de musical De Klokkenluider van de Notredame.
In het seizoen 2017/2018 is hij, naast Gemma van Eck, te zien in de concertreeks “Blij dat ik je niet vergeten ben” voor de stichting Vergeet Mij Niet Theaterproducties.
 

Televisie:

Fred was o.a. te zien als de Sinterklaas van Kindernet in “Het Grote Sinterklaas Verhaal” en later bij Jetix in “De Club van Sinterklaas”.
In begin 2000, was hij de eigenaar van de Rozenboom, Carel Kortenaer, in “Goede Tijden, Slechte tijden”.
Hij heeft gastrollen gespeeld in o.a. de comedy “het Zonnetje in Huis…” en deed diverse televisieoptredens voor o.a. Love letters, de Honeymoon Quiz, het Kerstconcert van de KRO, de Notenclub en Het Gevoel van…
Als panellid was hij vele malen te zien in o.a. de spelquiz Hints, de taalquiz Tien voor Taal en de kennisquiz `Herexamen`.

Tevens voert hij regelmatig de regie bij tekenfilmseries en heeft hij reeds aan duizenden karaktertjes zijn stem geleend (o.a “BRILSMURF”, “KNUTSELSMURF”, “CASPER HET SPOOKJE”, “ROBBEDOES”,”BUDGIE”, “BOGEY”, “DE KAART IN DORA” en “MELMAN DE GIRAFFE IN MADAGASCAR”).